Sportbeker

Iedere atleet, amateur of professional, denkt maar aan één ding; winnen. Waarom zou je meedoen aan een competitie als het niet uitmaakt op welke positie je uitkomt? Een overwinning betekent dat je op een bepaald moment in tijd de beste bent, onverslaanbaar en beter dan de rest van de deelnemers. Dat gevoel blijft bij je, met een sportbeker zul je nog vaak van dit moment genieten. Als organisatie is een opvallende sportbeker het mooiste geschenk dat je een winnaar kunt geven, een symbool van een prachtige prestatie. Met de selectie sportbekers van Sportprijzen Leiden vier je iedere overwinning in stijl.

Sportbekers bestellen

Waar let je het meeste op bij sportbekers bestellen? Op de prijs, het materiaal, de kleur of het formaat? Er zijn een flink aantal kenmerken, wat ons betreft staat kwaliteit op de eerste plaats. Een goede sportbeker hoeft niet duur te zijn, als het design en de uitstraling maar in orde zijn. Kijk bij sportbekers bestellen liever naar de kwaliteit dan naar een grote cup die bijna te zwaar is om vast te houden. Als het budget dit toelaat dan ga ervoor, maar geef in ieder geval een trofee die met trots op een kast of in een vitrine prijkt. Dat is een erkenning van de prestaties en uiteraard ook een visitekaartje voor de organisatie van het toernooi.

Sportbekers kopen

Als je meerdere prijzen uitreikt kies dan bij sportbekers kopen voor een model dat als serie verkrijgbaar is. Zo kun je overeenkomstige bekers overhandigen die steeds groter worden. Dit zorgt voor een uniformiteit en herkenbaarheid. In de webshop van Sportprijzen Leiden vind je diverse modellen die in dezelfde stijl en kleur leverbaar zijn. Als jouw logo bijvoorbeeld blauw is dan kun je blauwe sportbekers kopen. Die zijn dan direct herkenbaar tussen andere trofeeën, of dacht je dat de winnaar na één overwinning stopt als competitief sporter? Je kunt kleur ook gebruiken om onderscheid te maken. Denk aan gekleurde banden bij vechtsporten, ditmaal is het niet een oplopend formaat maar een andere kleur die aangeeft welk niveau is bereikt. Of een combinatie van grotere sportbeker en andere kleur.

Als je sportbekers wilt kopen voor de eerste, tweede, derde of zelfs vierde positie dan is het goed om te weten dat de standaard volgorde als volgt is:

  • Eerste plaats krijgt een platinum beker
  • Tweede plaats krijgt een gouden beker
  • Derde plaats krijgt een zilveren beker
  • Vierde plaats krijgt een bronzen beker

Vaak wordt er geen platinum sportbeker uitgereikt, mede vanwege het feit dat platinum een zilveren kleur heeft. Naast echte edelmetalen kunnen sportbekers verzilverd of verguld zijn of vaak van een goedkoper materiaal worden gemaakt. Uiteindelijk gaat het niet om de financiële waarde van een trofee maar als symbool van overwinning.

Sportbekers

Hoe kies je de perfecte sportbekers voor een evenement? Bepaal als eerste de reden om een prijs uit te reiken. Dit lijkt voor de hand te liggen maar er zijn veel sportevenementen waarbij bekers zo willekeurig worden uitgedeeld dat ze geen impact meer hebben. Zo kun je kiezen voor één grote beker en medailles als troostprijs. Dit werkt uitstekend bij competities waarbij er een duidelijke winnaar wordt gehuldigd. Er zijn ook sporten waarbij de prestaties van deelnemers zo dicht bij elkaar liggen dat één prijs niet eerlijk zou zijn. Dan kun je bijvoorbeeld voor een set van 3 sportbekers kiezen. Als het teamsporten betreft dan wil je misschien ieder teamlid een beker overhandigen. Kies dan voor een kleiner formaat en mogelijk een grotere uitvoering voor de teamleider. Je ziet, er is ontzettend veel mogelijk met sportbekers voor alle soorten competities.

Waar komt die iconische sportbeker eigenlijk vandaan? Prijzen worden al duizenden jaren toegekend voor grote prestaties, niet alleen voor sport trouwens. Het toekennen van een sportbeker dateert uit de 16e eeuw. Toen was het de gewoonte om een grote beker (cup) te overhandigen aan de winnaar van een toernooi. Deze beker werd gevuld met drank om de overwinning te vieren. De naam zou blijven hangen maar de vorm is sindsdien lang niet altijd meer een open beker.